joi, 15 aprilie 2010

Prezentarea proiectului

INTERCULTURALITATE SI MULTICULTURALISM

- Cerc de cultura si civilizatie-

Modulul I- Cultura si civilizatie spaniola


Echipa de proiect:Maria Corina Popa(coordonator,studenta la Facultatea de Litere,specializarea romana-spaniola si la Facultatea de actorie,specializarea arta actorului), Andra Mirela Georgescu (studenta la Facultatea de Limbi Straine,specializarea spaniola-araba), Ana-Bianca Diaconu (studenta la Facultatea de Limbi Straine,specializarea spaniola-araba), Costela Petroi (studenta la Facultatea de Limbi Straine,specializarea spaniola-franceza), Izabela Rentea (studenta la Facultatea de Litere,specializarea romana-spaniola),Andreea Toader(studenta la Facultatea de Limbi Straine,specializarea spaniola-engleza),Antoaneta Irina Zoiade(studenta la Facultatea de Drept),Emilia Ionciu(studenta la Facultatea de Litere,specializarea romana-spaniola)

Colaboratori:Institutul Cervantes,Universitatea din Bucuresti

Scop:Promovarea si cunoasterea culturii spaniole si valorificarea propriei traditii si culturi prin abordarea comparativa a culturii spaniole si a culturii romane.

Intruducere

Multiculturalismul porneste de la necesitatea interculturalitatii. Procesul convietuirii dovedeste ca interculturalitatea presupune afirmarea diversitatii si straduinta pentru a crea un spatiu al dialogului si al respectului pentru diversitate. De pe aceasta pozitie, multiculturalismul este criticat ca fiind o ideologie ce duce la separatism, la autonomizare, la inchiderea in sine si la exclusivism. Semnalarea acestui pericol este binevenita . Insa, campul interdependentelor presupune entitati bine conturate care sa nu se topeasca intr-o tesatura abstracta, ambigua, a interrelationarii. Accentuarea interdependentelor poate sa duca la omogenizare si la nasterea de conflicte in numele diversitatii. Comunitatile trebuie sa-si creeze propriile lor strategii de reproducere culturala. De aceea, interculturalitatea si multiculturalitatea trebuie concepute ca realitati interdependente, ca fetele aceleiasi monede care asigura jocul schimbului in cadrul pluralismuluicultural.
Chiar daca se refera la o calatorie de studiu, sau la descoperirea unei tari sau a unei regiuni, relatiile interculturale vor presupune intotdeauna un demers personal: acesta poate fi achiziţia unei cunostinte, descoperirea unor peisaje, monumente, opere de arta sau traditii. Dar acest lucru presupune si contactul cu alte moduri de viata, moduri de a gandi sau de a simti care se regasesc in grupuri si indivizi.



Argument

Cercul de Cultura si civilizatie spaniola se adreseaza tuturor celor interesati de studiul culturii hispanice.Obiectivele pe care ni le propunem sunt dezvoltarea interesului pentru cultura si civilizatia spaniola si hispano-americana, demostrand ca spaniola nu este numai limba telenovelelor , ci si o limba interesanta, cu atat mai mult cu cat este ca si o sora a limbii noastre materne. Spaniola ocupa, de asemenea, locul doi in topul celor mai studiate limbi din lume, fiind invatata de cel putin de 14 milioane de studenti. Conform altor surse, acest numar depinde de 46 de milioane de studenti distribuiti in 90 de tari
Disciplina Cultura si civilizatie spaniola face parte din aria curriculara "Om si societate" ,fiind
abordate repere politice, economice, sociale, cotidiene si culturale, in vederea descoperirii Spaniei si a Hispanoamericii actuale.
Pentru a intelege mai bine ansamblul fenomenelor sociale: morale, religioase, estetice, stiintifice si tehnice, caracteristice Spaniei si Hispanoamericii, prezentarea culturii si a civilizatiei spaniole se bazeaza pe documente si resurse autentice. Temele alese au o stransa legatura cu fapte de civilizatie ale epocii contemporane si vor fi prezentate in mod argumentativ.

In acelasi timp, cercul de cultura si civilizatie spaniola isi propune sa ii determine pe participanti sa isi insuseasca un set de competente cu implicatii transdisciplinare, de exemplu: imbogatirea cunostintelor de cultura si civilizatie spaniola, dar si a celor de cultura generala, prin stimularea dorintei de cunoastere si informare.
Obiectivul final al cercului este ca participantii sa fie capabili sa perceapa in profunzime un fapt de civilizatie spaniola, sa il problematizeze, sa dialogheze si sa isi sustina argumentat parerile personale.

Vom reveni in curand cu prezentarea fiecarui participant la proiect si cu alte detalii despre activitatile noastre!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu